NY UNDERSØGELSE: GOOGLE OG BING - EN REKLAMESØJLE FOR FALSKE NØGENBILLEDER

Digitalt Ansvar Kontaktperson:
Andrea Nielsen
ani@digitaltansvar.dk

I Digitalt Ansvar udkommer vi i dag med en ny undersøgelse, som viser, at søgemaskinerne Google, Microsoft Bing og DuckDuckgo via deres algoritme promoverer hjemmesider, som enten deler eller producerer såkaldte ’deepfakes’. Indhold, som vi i Digitalt Ansvar betegner manipuleret seksuelt materiale (MSM). 

Læs hele analysen her

De første 10 resultater på søgningen ”deep fake porn” på Google, Microsoft Bing og DuckDuckGo viser enten seks eller syv hjemmesider, der indeholder manipuleret seksuelt materiale (MSM), eller guider til, hvordan man producerer det. På de første 100 søgeresultater på Microsoft Bing, er 92 sådanne sider. På Google fremkommer 26 søgeresultater, mens det på DuckDuckGo er 65. Det kan Digitalt Ansvar nu dokumentere i en ny analyse.

I Danmark er det ulovligt at dele manipuleret seksuelt materiale (MSM) af andre uden deres samtykke. Alligevel deles der i stort omfang indhold som falske nøgenbilleder eller manipulerede seksuelle videoer, hvilket kan have store konsekvenser for ofrene.

I løbet af de første ni måneder af 2023 var antallet af nye videoer med manipuleret seksuelt materiale allerede 54 % større end antallet af uploads i hele 2022. Det viser tal fra USA’s Department of Homeland Security.

Selvom manipuleret seksuelt materiale (MSM) deles uden samtykke, er det meget nemt at finde. Vi kan i Digitalt Ansvar dokumentere, at de tre mest populære søgemaskiner i Danmark i stor stil promoverer hjemmesider, der enten indeholder manipuleret seksuelt materiale (MSM) eller tilbyder de teknologiske værktøjer til at producere det.

Tech-virksomhederne skal tage et større ansvar og sætte en stopper for at promovere potentielt ulovligt materiale. Vi ser, at netop falske nøgenbilleder bliver brugt til at afpresse eller krænke andre med store konsekvenser til følge. Google og Microsoft Bing kan altså virkelig nedbringe spredningen, hvis de ikke viser vej til de her hjemmesider i deres søgeresultater, siger direktør i Digitalt Ansvar, Ask Hesby Holm.

Digitalt Ansvar anbefaler derfor, at: 

·     Google, Microsoft Bing og DuckDuckGo afindekserer hjemmesider, der indeholder potentielt ulovligt manipuleret seksuelt materiale og/eller værktøjer til produktion af sådant materiale 

·    Google, Microsoft Bing og DuckDuckGo bør placere en advarsel øverst på siden med søgeresultater for alle søgninger efter ”deepfake porn” og relaterede søgeord. Advarslen bør oplyse om, at manipuleret seksuelt indhold potentielt er delt uden samtykke og dermed kan være ulovligt.

Pressekontakt:

Pressekonsulent: Maja Wallmeier Wolfgang, 9391 06 89

Direktør: Ask Hesby Holm, 4216 4263

Hjælp til digital vold