Hvad er digitale krænkelser?

Begrebet digitale krænkelser har været hyppigt brugt og har vundet indtog i medierne, ikke mindst i forbindelse med den såkaldte Umbrellasag i 2017, hvor over 1.100 personer blev sigtet for at have delt krænkende seksuelt videomateriale af en 15-årig pige. I dag bruges begrebet i langt mindre grad end tidligere, blandt andet fordi det ikke afspejler kompleksiteten på området.

Hvad dækker digitale krænkelser over?

Ny teknologi, sociale medier og et internet, der aldrig sover, har skabt nye former for personrettede angreb og krænkelser, som er svære at samle i én fælles betegnelse. Der findes enkelte definitioner, som rummer nogle, men ikke alle typer handlinger. “Digitale sexkrænkelser” bruges fx om en række forskellige digitale krænkelser, herunder grooming, chikane, hurtcore, billedmanipulation, doxxing mv., selvom det seksuelle aspekt langt fra er til stede i alle tilfældene. Det er i stedet fælles for dem alle, at de kan forvolde psykisk skade eller krænke den forurettede.

Derfor har Digitalt Ansvar sammen med vores medlemmer, organisationer og fagpersoner udarbejdet en definition af begrebet ”digital vold” samt principper og anbefalinger, der skal bidrage til en mere tidssvarende og effektiv beskyttelse mod digital vold. Digital vold kan defineres som digitale handlinger egnede til at skade en person psykisk eller krænke dennes privatliv gennem nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd. I dag taler man altså i højere grad om specifikke typer af digital vold, herunder grooming, ulovlig billeddeling, sextortion mv. Læs mere om digital vold i vores forståelsespapir.


Læs også: Hvad er digital vold, krænkelser og chikane?

Former for digitale krænkelser

Digitale krænkelser dækker over handlinger, der i større eller mindre grad kan være krænkende for andre, og som ofte har karakter af digital vold. Det er digital vold, uagtet at hensigten ikke har været at skade eller krænke offeret.

Herunder finder du et mindre udsnit af typer af digitale krænkelser, omfattet af straffeloven:
  • Hacking §263
  • Identitetstyveri §264e
  • Billeddeling uden samtykke §264d (dette gælder også i sager om deling af manipuleret seksuelt materiale (tidl. kendt som deepfakes), f.eks. AI-generet pornografisk materiale. Selve produktionen af manipuleret seksuelt materiale står også til at blive kriminaliseret i 2025.
  • Doxxing, som er offentliggørelse af privat information om en anden såsom vedkommendes navn, adresse, kontaktoplysninger eller andre personfølsomme oplysninger uden samtykke. Kan fx straffes efter §264d for videredeling af meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold uden samtykke eller §266 for trusler.
  • Deling og produktion af overgrebsmateriale mod børn §235
  • Grooming §231
  • Sextortion §225, som er afpresning eller trusler om fx deling af intimt materiale af en person, hvis vedkommende ikke gør, hvad afpresseren forlanger.

Hvor mange udsættes for digitale krænkelser?

I Digitalt Ansvars undersøgelse af digital vold fra 2023, fortæller 35 procent af de adspurgte, at de har været udsat for uberettiget deling eller misbrug af private oplysninger eller indhold inden for det seneste år. Dette kan fx være fotografering uden samtykke, billedmanipulation, doxxing eller identitetsmisbrug. 12 procent af de adspurgte fortæller derudover, at de har været udsat for andre former for digital vold inden for det seneste år, fx grooming, sextortion, digital stalking eller modtagelse af uønsket seksuelt billedmateriale.

    Statistik over digitale krænkelser

    5%

    af voksne danskere har indenfor det seneste år været udsat for afpresning online (2020-2023).

    35%

    af danskerne har inden for det seneste år været udsat for en eller flere former for uberettiget deling eller misbrug af private oplysninger eller indhold (fx ulovlig billeddeling, billedmanipulation eller identitetsmisbrug) (2023).

    12%

    af danskerne har inden for det seneste år været udsat for andre former for digital vold (fx grooming, sextortion eller digital stalking) (2023).

    10%

    af voksne danskere har indenfor det seneste år været udsat for hadefulde, nedsættende eller hånende kommentarer online (2023).

    8%

    af voksne danskere har indenfor det seneste år modtaget uønsket seksuelt billedmateriale (2023).

    Kilde: Epinion 2020

    Data er indsamlet repræsentativt for den danske befolkning og bruttovejet, hvorefter personer, der ikke bruger internettet minimum én gang om ugen, er sorteret fra og vægtene normaliseret.

    Resultaterne i denne rapport bygger på besvarelser fra i alt 1.000 respondenter som i rapporten omtales ”danskerne”. Data er indsamlet fra den 17. sep. 2020 til den 1. okt. 2020 blandt danskere i alderen 18-85 år, som minimum er på internettet én gang om ugen.

    I Digitalt Ansvar arbejder vi indgående med digitale krænkelser og voldsformer. Du kan fx læse mere om vores afdækning af køb og salg af intimt billedmateriale på platformen Telegram i undersøgelsen
    Delt uden samtykke fra 2023 eller blive klogere på nye former for digital afpresning i rapporten
    Digital vold i Danmark II: Nye former for afpresning.
    Læs også: Hvad er ulovlig billeddeling?

    Konsekvenser ved digitale krænkelser

    • Det at være udsat for en digital krænkelse kan have store konsekvenser for ofret og kan sidestilles med at blive udsat for psykisk vold. Sagerne er ofte svære at opklare, og den forurettede bliver i mange tilfælde nødt til at leve med konsekvenserne i urimeligt lang tid. Det skyldes, at man i rigtig mange tilfælde som offer på den ene eller anden måde er blevet kompromitteret online og aldrig kan føle sig sikker på, at f.eks. billed- eller videomateriale, samtaler eller manipuleret materiale ikke fortsat ligger et sted på internettet.

      Det kan have uoverskuelige konsekvenser at blive udsat for digitale krænkelser. For rigtig mange kan det få sociale konsekvenser, fordi man som offer er i tvivl om, hvem kan stole på, og fordi den første reaktion for manges vedkommende vil være skam over at være blevet snydt eller forrådt.
    Kvinde på 26 om sin oplevelse af deling af materiale uden samtykke fra Digitalt Ansvars undersøgelse af ulovlig billeddeling på Telegram fra 2024.
    Læs også: Hjælp til digital vold

    Spørgsmål og svar

    Hvem rammes af digitale krænkelser?
    Hvor finder man hjælp?
    Kan man kontakte Digitalt Ansvar, hvis man har været udsat for digital vold?

    digitalt ansvar anbefaler

    Bedre hjælp til ofre

    Alle – uanset alder, køn, handicap, etnisk oprindelse, religion eller tro, seksuel orientering, politisk anskuelse, eller social oprindelse – skal have mulighed for gratis hjælp indenfor 24 timer, hvis de udsættes for digital vold. Ofre for strafbar digital vold skal kunne anmelde online på politi.dk og rigspolitiet skal sikre, at det eksisterende ”Single Point of Contact (SPOC)” fremadrettet behandler alle anmeldelser om digitalvold og sikrer, at alle henvendelser bliver vurderet hurtigt, så sagsbehandlingen i kritiske sager kan igangsættes indenfor 24 timer.

    September 2019

    digitalt ansvar anbefaler

    større ansvar hos digitale tjenester

    Digitale tjenester, der faciliterer brugergenereret indhold og kommunikation, skal påtage sig ansvar ift. aktivt at forebygge digital vold. Sociale medier og andre digitale services, f.eks. online spiludbydere, bør ikke anvende algoritmer, som forstærker spredningen af voldeligt, seksuelt krænkende og farligt indhold. Herudover bør de regelmæssigt offentligt dokumentere, hvad de gør for at undgå spredning. Alle virksomheder, der producerer ny teknologi målrettet private brugere, især børn og unge, skal offentliggøre en risikovurdering af, hvorvidt teknologien kan misbruges til digital vold. Sociale medier pålægges, at nye brugerprofiler (under 18 år) automatisk er indstillet således, at privatindstillinger er mest restriktive (f.eks privat profil, hvor kun venner kan kontakte brugeren.).

    September 2019

    Alle anbefalinger

    No items found.
    Clear
    Thank you! Your submission has been received!
    Oops! Something went wrong while submitting the form.
    No items found.
    March 2025

    DE SOCIALE MEDIER BØR FORBEDRE DERES INDHOLDSMODERATION

    Tech-virksomhederne bør prioritere at finde og fjerne skadeligt og ulovligt indhold samt indbygge større grad af sikkerhed i deres anbefalingsalgoritme.
    March 2025

    DE SOCIALE MEDIER BØR FORBEDRE DERES INDHOLDSMODERATION

    Tech-virksomhederne bør prioritere at finde og fjerne skadeligt og ulovligt indhold samt indbygge større grad af sikkerhed i deres anbefalingsalgoritme.
    Article link
    December 2023

    EU BØR PÅLÆGGE SOCIALE MEDIER AT INDFØRE ALDERSVERIFIKATION

    I Digitalt Ansvar anbefaler vi, at sociale medier med aldersgrænse pålægges at indføre aldersverifikation, som forhindrer yngre børn i at oprette sig og sikrer, at børn på platformen omfattes af relevante sikkerhedstiltag.
    December 2023

    EU BØR PÅLÆGGE SOCIALE MEDIER AT INDFØRE ALDERSVERIFIKATION

    I Digitalt Ansvar anbefaler vi, at sociale medier med aldersgrænse pålægges at indføre aldersverifikation, som forhindrer yngre børn i at oprette sig og sikrer, at børn på platformen omfattes af relevante sikkerhedstiltag.
    Article link
    June 2023

    DET BØR VÆRE LIGE SÅ SIKKERT AT GÅ PÅ APP-STORE SOM PÅ APOTEKET

    I Digitalt Ansvar anbefaler vi, at sociale medier indfører Safety By Design. Det indebærer sikkerhedstiltag, som beskytter brugerne og sikrer, at medierne opererer etisk forsvarlig, sikkert og lovligt, og som minimerer risikoen for eksponering af skadeligt indhold og misbrug af data.
    June 2023

    DET BØR VÆRE LIGE SÅ SIKKERT AT GÅ PÅ APP-STORE SOM PÅ APOTEKET

    I Digitalt Ansvar anbefaler vi, at sociale medier indfører Safety By Design. Det indebærer sikkerhedstiltag, som beskytter brugerne og sikrer, at medierne opererer etisk forsvarlig, sikkert og lovligt, og som minimerer risikoen for eksponering af skadeligt indhold og misbrug af data.
    Article link
    October 2023

    OFRE FOR DIGITALE KRÆNKELSER OG VOLD SKAL HAVE BEDRE HJÆLP

    Alt for mange udsættes for digital vold og chikane uden at modtage den rette hjælp.
    October 2023

    OFRE FOR DIGITALE KRÆNKELSER OG VOLD SKAL HAVE BEDRE HJÆLP

    Alt for mange udsættes for digital vold og chikane uden at modtage den rette hjælp.
    Article link
    Kontorartikler på en reol.
    March 2023

    REGERINGEN BØR KRIMINALISERE ÅBENLYS VISUEL GENGIVELSE AF SELVSKADE

    En kriminalisering af åbenlyst visuelt indhold af selvskade vil betyde, at sociale medier straks skal tage skridt til at fjerne det pågældende indhold eller hindre adgangen dertil, hvis de får konkret kendskab til det. Kriminaliseringen bør tage højde for, at det virker uhensigtsmæssigt at straffe psykisk sårbare, der deler gengivelse af selvskade, men derimod hensigtsmæssigt at digitale tjenester som sociale medier ikke tillader deling af selvskade indhold.
    Kontorartikler på en reol.
    March 2023

    REGERINGEN BØR KRIMINALISERE ÅBENLYS VISUEL GENGIVELSE AF SELVSKADE

    En kriminalisering af åbenlyst visuelt indhold af selvskade vil betyde, at sociale medier straks skal tage skridt til at fjerne det pågældende indhold eller hindre adgangen dertil, hvis de får konkret kendskab til det. Kriminaliseringen bør tage højde for, at det virker uhensigtsmæssigt at straffe psykisk sårbare, der deler gengivelse af selvskade, men derimod hensigtsmæssigt at digitale tjenester som sociale medier ikke tillader deling af selvskade indhold.
    Article link
    October 2023

    ARBEJDSGIVERE TAGER HÅND OM DERES ANSATTE

    I Digitalt Ansvar anbefaler vi, at arbejdsgivere udarbejder retningslinjer for håndtering af digital chikane og informerer ansatte om, at de kan komme til dem, hvis de udsættes for digital chikane.
    October 2023

    ARBEJDSGIVERE TAGER HÅND OM DERES ANSATTE

    I Digitalt Ansvar anbefaler vi, at arbejdsgivere udarbejder retningslinjer for håndtering af digital chikane og informerer ansatte om, at de kan komme til dem, hvis de udsættes for digital chikane.
    Article link
    September 2023

    TECH-VIRKSOMHEDER BØR GØRE DET NEMMERE AT ANMELDE PROFILER

    Tech-virksomheder bør gøre det nemmere at anmelde profiler, der afpresser på deres platforme. Dette kunne gøres ved at oprette en specifik kategori for afpresning i deres anmeldelsesprocedure.
    September 2023

    TECH-VIRKSOMHEDER BØR GØRE DET NEMMERE AT ANMELDE PROFILER

    Tech-virksomheder bør gøre det nemmere at anmelde profiler, der afpresser på deres platforme. Dette kunne gøres ved at oprette en specifik kategori for afpresning i deres anmeldelsesprocedure.
    Article link

    Læs mere om digitale krænkelser

    Dyk ned i seks cases om digital vold og digitale krænkelser i podcastserien "I Krænkerenes Klør"
    Politiets råd til forebyggelse af digitale krænkelser
    Materiale om specifikke digitale volds- og krænkelsesformer

    Digitalt Ansvars seneste analyser og undersøgelser af digital vold

    december 2024

    Delt uden samtykke på Telegram

    Digitalt Ansvar har kortlagt det danske marked for køb og salg af intimt materiale uden samtykke på platformen Telegram samt antallet af danske ofre. Tallene vidner om, at manglende regulering har muliggjort et voksende kommercielt marked for ulovligt intimt materiale.

    September 2023

    DIGITAL VOLD I DANMARK II

    Anden del: Nye former for afpresning. Digital vold er en ny voldsform, som vi har manglet et fælles sprog og forståelse for. Rapporten ser nærmere på digital vold som problemstilling herunder de juridiske rammer for fænomenet. Derudover dykker rapporten ned i digital afpresning.

    Senest opdateret 16-06-2025.
    Hjælp til digital vold